İlerlemiş yaşlarda yaşanan düşmelere bağlı kalça kırıkları ve osteoporoz(kemik erimesi) , pastörize edilerek paketlenen süt ve süt ürünlerinin yaygın bir şekilde ve bolca tüketildiği toplumlarda daha sık görülüyor. Örneğin Amerikalı kadınlar ,Yeni Gine’li kadınlara göre 30-32 kat daha fazla (sanayi tipi) inek sütü içmelerine rağmen ,Amerikalılarda 47 kat daha fazla kalça kırığı vakalarına rastlanıyor. Kalça kırığı görülme sıklığı ve süt ürünleri tüketiminin bir çok ülkeyi kapsayan analizinde , süt tüketiminin gözlenen kalça kırığı vaka oranlarıyla istatistiksel bir bağı olduğu gözlenmiş.
Osteoporozun klinikte tesbitiyle ilgili nedenleri anlamak için “negatif kalsiyum dengesi” kavramını anlamak gerekiyor.Diyelim ki günde yaklaşık 1000 mg kalsiyum alıyorsunuz. Alınan kalsiyumun yaklaşık üçte biri vücut tarafından emilebilir. Yani alınan miktarın 300 mg’ı emildiğinde , kalan 700 mg sindirim yolunda kalıyor ve dışkı ile atılıyor.
Negatif kalsiyum dengesi oluşması, sindirim yoluyla emilen kalsiyum miktarından daha fazla miktarın idrarla ve gaitayla dışarı atılması demektir. Pozitif kalsiyum dengesi ise dışarı atılandan daha fazla miktarda kalsiyumun vücut tarafından emilmesi anlamına gelir. Negatif denge zaman içinde kemik kaybına yol açar , çünkü idrar ve gaita yoluyla yüksek miktarda kalsiyum atıldığında, vücut tesbit ettiği kalsiyum açığını başlıca kalsiyum depomuz olan kemiklerimizden karşılar.
Kalsiyum vücudumuzda %99 oranda kemiklerimizde ve dişlerimizde depolanmıştır.Geri kalan %1 ise vücudun kalp ve damar sistemi gibi diğer hayati organların işleyişinde kullanılmaktadır. Vücudumuzdaki kalp ve damar sisteminde kullanılan %1 lik kalsiyumun azalması, kişinin yaşamını tehlikeye sokabilecek kadar hayatidir. Böyle bir durumda vücut kalsiyum kaybettiğini düşünerek, açığı takviye etmek için kemiklerimizden kalsiyum çekmeye başlar.
Geniş çaplı araştırmalar sonucunda , osteoporozun az kalsiyum alımı neticesinde değil , idrar ve gaita yoluyla aşırı kalsiyum kaybına yol açan yanlış beslenme faktörleriyle ilişkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.İdrar yoluyla aşırı kalsiyum atılması ,zaman içinde kalsiyum rezervlerimizin sürekli olarak kullanılması ve buna bağlı osteoporozun birincil nedenidir.
İdrarla kalsiyum kaybına neden olan besinsel faktörler: Hayvansal protein, tuz , kafein, rafine şeker, alkol ,nikotin ,aliminyum içeren mide ilaçları , antibiyotik ,steroid ,tiroid hormonu gibi ilaçlar , A vitamini tamamlayıcıları…
Hayvansal protein alımı kanda ağır bir asit yüküne neden olur.Bu durum,kan asiditesini nötralize etmek için kemiklerden kalsiyum salınmasına yol açan bir dizi reaksiyonu tetikler. Hayvansal ürünlerde bulunan sülfür bazlı amino asitler ,böbreklerde asit üretimine ve bunun sonucunda da yukarıda bahsi geçen mekanizma vasıtasıyla kalsiyum kaybına neden olurlar.
ÜLKE HAYVANSAL PROTEİN ALIMI KALÇA KIRIĞI ORANI
(Yaklaşık Günlük Gr) (100.000 KİŞİ İÇİNDE)
Güney Amerika 10,4 6,8
Yeni Gine 16,4 3,1
Singapur 24,7 21,6
Hong Kong 34,6 45,6
İsrail 42,5 93,2
Hollanda 54,3 87,2
İngiltere 56,6 118,2
Danimarka 58 165,3
Norveç 66,6 190,4
ABD 72 144,9
Yeni Zellanda 77,8 119
Bu bakış açısıyla, şüphesiz en iyisi süt ürünlerinin tüketimini minimumda tutmaktır. Süt ürünlerini tüketmemek için tek neden negatif kalsiyum dengesi de değildir üstelik. Örneğin süt ürünlerindeki laktoz ve iskemik kalp hastalığı arasında ,süt ürünleri gibi hızlı büyümeye neden olan yiyeceklerle kanser oluşumu ve gelişmesindeki artış arasında da klinik deneylerle desteklenebilen istatistiki bağlantılar tesbit edilmiş.
İnek sütü, hızla büyüyen BUZAĞI’sı için “tasarlanmış” olan harika bir gıda , fakat yukarıda bahsedildiği gibi hızlı büyümeye neden olan yiyecekler kanseri tetikler ve ne yazık ki gelişimini hızlandırır. Ayrıca çoğumuz sütte bulunan laktoza toleranslı değilizdir. Süt ürünlerini iyi bir şekilde sindiremeyen laktoza toleranssız kişiler çektikleri pek çok gastrointestinal yakınmalara rağmen , ne yazıktır ki süt ürünleri tüketmezlerse bir şekilde kemiklerini kaybedeceklerine inanmalarına yol açan medya baskısına maruz kalıyorlar.
Resmi sağlık otoriteleri ağızdan günde 1000-1500 mg. kalsiyum almamızı öneriyor.Bu kalsiyumu sadece sütten değil, aşağıdaki bitkisel ve hayvansal gıdalardan da alabiliriz ;
BAZI YİYECEKLERİN 100 KALORİSİNDEKİ KALSİYUM MİKTARI (mg)
Şalgam Yeşilliği 1,055
Collard Yeşilliği 559
Lahana 455
Kıvırcık Salata 257
Tofu 236
Süt 194
Brokoli 182
Susam Tohumları 170
Soya Fasulyesi 134
Hıyar 108
Karnabahar 88
Havuç 63
Balık 38
Yumurta 32
Yukarıdaki tabloda da açıkça görüldüğü üzere süt ve ürünleri sanılanın aksine kalsiyumdan o kadar da zengin değiller, o zaman kemik kaybetmek riskine ne gerek var?
Kaynak ; "Dr.Mehmet Öz'ün önsözü ile Yaşamak İçin Ye" Dr.Joel Fuhrman PRESTİJ YAYINLARI